Kategoriat
Fermentointi

Kysymyksiä ja vastauksia

Ensimmäinen kombucha- ja tempehkurssi on ohi, ja tuumasin, että vastaan vähän kysymyksiin, joita kurssin aikana ihmisille tuli mieleen. Kuitenkin kursseja oli kolmena eri päivänä, niin kaikki ei voineet kuulla ihan kaikkia vastauksia.

Mitkä ne vaaranpaikat olikaan kombuchaa tehdessä?

Huonosta hygieniasta johtuva home SCOBYn pinnalla on toinen. Kombuchan kypsyttelypurkkien ja pullojen desifiointi uunissa sadassa asteessa 30 minuuttia ja kaikkien pullonkorkkien ja lasipurkkien renkaiden keittäminen 20 minuuttia kattilassa on osa hyvää hygieniaa. Ja tietysti se, ettei koskaan koske paljain käsin scobyyn eikä laita scobyn nosteluvälineitä suuhun ja sitten takaisin esim. scobyhotelliin. Jos scoby on homeessa niin se pitää heittää pois ja alkaa alusta.

Toinen vaarallisuus liittyen kombuchaan on hiilihappo ja lasipullot. Jos kombuchassa on paljon sokeria jäljellä kun pullotatte sen ja pidätte sitä lämpimässä että saisitte siihen kuplia, muistatkaa ilmata korkkia aamuin ja illoin niin vältytte räjähdyksiltä.

Entä tempeh, pitikö muistaa jotain erityistä?

Käsien pesu ja sen astian puhtaus, jossa sekoitatte sieni-itiöt ja valisemanne pavut/herneet/linssi/jyvät. Jos teette tempehin lasiastiassa myös sen pitää olla desinfioitu.

Ja 12 h jälkeen lämpö eli valo pois uunista, 24 h jälkeen tarkkailu ja 36 h jälkeen pitäisi olla valmista.

Mistä niit itiöitä saikaan tilata?

Mä olen tilannut fermentationculture.eu. Hyviä on olleet.

Mitkä kaikki yrtit on hyviä kombuchassa?

Mun mielestä hyviä on sitruunaverbena, suvikynteli, nokkonen, hibiskus, rooibos ja anisiisoppi.

Mistä yrttien taimia voi ostaa?

Juholan puutarhasta ja Frantsilasta saa luomuyrttien taimia. Juhola on Mustiossa ja Frantsila Hämeenkyrössä. Helsingissä Maatiaisella on Töölössä ollut keväisin taimien vaihtopäivä ja Hyötykasviyhdistyksellä Annalan puutarhalla taimimyyntipäivä.

Montako päivää kombuchaa kypsytellään?

Riippuu lämpötilasta, maistakaa 5-7 päivän kuluttua ja siitä aina 2 päivän välein. Jos teillä on viileää ja haluatte ihan sokeritointa kombuchaa niin voi mennä kolmekin viikkoa. Pullotuksen jälkeen lämpimässä 1-3 päivää niin että välillä ilmaatte korkkeja jos haluatte kuplia. Sitten jääkaappiin.

Kauanko tempeh säilyy jääkaapissa?

1-2 päivää. Kannattaa pakastaa välittömästi se osa mitä ei aio syödä heti, niin ei ihana tempeh mene pahaksi.

Minkä värinen home pitää olla tempehin päällä kun se on valmis?

Jos valkoisen pinnalle on muodostunut jo keltaista, se on minusta paras. Voi myös odottaa, että siihen tulee vähän harmaata, maku on silloin voimakkaampi.

Milloin se teidän vihannesten fermentointikurssi on?

Se on kolmen tunnin kurssi ja seuraavat päivät on pe, la tai su 15.-17.4.

Milloin se teidän puutarhakurssi on ja missä?

Sunnuntaina 3.5. Långön saarella meidän puutarhassa.

Mitä siellä on aiheena, voiko tulla edistynyt puutarhuri tai sellainen joka ei tiedä mitään?

Molemmat voi tulla, uskon, että kaikki saa kurssista jotain. Pääperiaatteena on, että ihminen osaa parantaa ja muokata maan istutuskuntoon, kylvää siemeniä, istuttaa taimia, hoitaa kastelun ja rikkaruohot ja ideoita sadonkorjuuseen ja säilytykseen. Me on itse aloitettu puutarhurointi Viikistä 100m2 palstalta ja ollaan alunperin kaupunkilaisia. Eli kotipuutarhureiden jutut on aika tuoreessa muistissa vaikka puutarha nykyään onkin 2000 m2. Kurssilla käydään läpi yksityiskohtaisemmin muutama juures, pari maanpäällistä kasvia ja syötäviä kukkia ja pari yrttiä. Meidän kokemukset kasvatuksesta on noin seitsemältä vuodelta kauppapuutarhasta, kun ollaan kasvatettu asioita noin kymmeneen fine dining-ravintolaan ja bistroon, kaikki ravintolat paitsi yksi sijaitsee Helsingissä. Kurssin jälkeen voi vielä ostaa taimia kotiin, meillä on jotain mielenkiintoisia monivuotisia kasveja joista on jaettu taimia ja sitten yksivuotisia taimia myös. Liput kurssille tästä.

Mikä se kombuchan perusresepti olikaan?

Kahta litraa varten:

240g sokeria

1,8 litraa vettä

20g teetä tai yrttejä

2dl kombuchaa

1 SCOBY

Ne reseptit tempehistä netissä?

Saara Atulalla eli Viimeistä murua myöten on hyvä indonesialainen tempeh-resepti ja minimalistbaker.com oli se vegaaninen lasagneresepti.

Kiitos kaikille jotka olivat kurssilla, laittakaa lisää kysymyksiä, vastaan mielelläni.

 

11 vastausta aiheeseen “Kysymyksiä ja vastauksia”

Heippa! Olin Kombutcha-kurssilla ja maistelin toissa päivänä ekaa omaa satsia. Se maistuu aika etikkaiselle, vaikka tein mielestäni 🙂 ohjeen mukaan. Miten voisin viilata seuraavaa satsia..? Vaikuttaako siihen esim se käymisaika eli pitäisikö olla kauemmin käymässä vai olikohan sokeria liian vähän? Käytin luomu -ruokosokeria kun sitä oli kotona saatavilla..

Moikka! Olin tempen ja kombuchan valmistuksen kurssilla muutama viikko sitten. Mukaan saamani härkäpapu-hernetempe meni metsään ja samoin kävi nyt toiselle yritykselleni, kun koetin tehdä linsseistä. Rei’itän pussin huolellisesti, mutta sinne tuntuu kertyvän kosteutta ja tempen pinnalle ei muodostu valkoista kerrosta. Linssitempeeni alkoi kulmiin tulla vähän, mutta 48h kypsyttämisen jälkeen otin tempet pois uunista, koska haju alkoi olla kovin voimakas ja tempet kosteita – sama juttu kuin ensimmäisen, kurssilta saadun satsin kanssa. Missäköhän voisi olla vika? Kiitos avusta. 🙂

Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы.

Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках:
– Tilda (Тильда)
– Wix (Викс)
– Joomla (Джумла)
– WordPress (Вордпресс)
– Bitrix (Битрикс)
и т.д.
телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp
Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы.

Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google.

Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта?
напишите нам
8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp

Here you can order a copy of any site turnkey, inexpensive and high quality, while not wasting your time on various programs and freelance services.

Cloning sites are subject to both designers and engines:
– Tilda (Tilda)
– Wix (Wicks)
– Joomla (Joomla)
– WordPress (WordPress)
– Bitrix (Bitrix)
etc.
phone 8-996-725-20-75 call write viber watsapp
Not only single-page sites like Landing Page are copied, but also multi-page sites. A full copy of the site is created and forms for sending requests and messages are set up. In addition, the admin panel is connected, which allows you to edit the site code, change the text, upload images and documents.

Here you will get a full range of services for copying, development and promotion of the site in Yandex and Google.

Do you want to know how much it costs to make a copy of the site?
write to us
8-996-725-20-75 call write viber watsapp

Perfect update of captcha regignizing software ”XRumer 19.0 + XEvil”:
captcha solution of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 12000 another categories of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

Good luck 😉

http://XEvil.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.