Kategoriat
Fermentointi

Fermentoinnin yksityiskohtia

Basilikaa voi fermentoida ja siitä tulee hyvää. Vaikka lehdet menee aika lötköiksi, niihin jää hyvin makua ja myös liemestä tulee erittäin syötävää. Ruohosipulin kukat säilyttää hyvin värinsä ja ne on tosi kauniita. Sipulin maku vähän pehmenee. Varsiparsakaalista tulee todella hyvää ja se ei mene pahaksi koskaan. Mulla on ollut jopa yli vuoden vanhoja ja ne on kaikki ollut tosi hyvän makuisia ja rakenne on säilynyt. Rakenteen säilymiseen vaikuttaa myös suolan määrä. Jos käyttää vain 1%, niin vihannekset lötkistyy helposti. 2-2.5% on se mitä mä käytän. Joskus olen kokeillut vähän isompaa suolan määrää, mutta siinä tulee helposti ongelmia syödessä. Tomatillot (ja myös tomaatit) imee chilin makua valtavasti fermentoitaessa. Rakenne pysyy tosi hyvänä molemmissa. Vihreinä fermentoidut tomaatit on jopa vähän kovia. Paras ferm. tomaatti tulee ihan pikkuisen raaoista tomaateista (eli niistä, mitä peruskaupasta saa aina). Mutta jos omassa pihassa sattuu olemaan tomaatteja, niin niitä kypsymättömiähän jää syksyllä aika paljon käsiin, niiden fermentointi on hyvä tapa saada ne käytettyä. Tomaatti myös fermentoituu tosi kiihkeästi ja kuohuu herkästi yli lasipurkista alussa. Kannattaa aina varautua jonkinlaisella alustalla.

Kun laittaa vihanneksia ja yrttejä fermentoitumaan, kannattaa miettiä missä muodossa niitä haluaa syödä. Tässä ferm. retiisejä, joista osa on puolitettu ja osa kokonaisina, näistä tulee hyviä alkupaloja majoneesin kanssa.

Melkein paras asia mikä fermentoinnista sukeutuu on ferm. liemi. Sitä voi käyttää esim. leipiin, lettuihin, juoda pikkulaseittain ja käyttää vegaanisiin levitteisiin. Se on todella hyvä perusliemi jos tekee vegaanisia juustoja pähkinöistä.

Tässä on vuoden vanha purkki maakellarista, joka on kuohunut reippaasti yli purkin ja ulkopuoli on homepilkkuja täynnä. Sisällä ei mitään ongelmaa. Syömäpuikot ristissä ja hätätilassa käytetty leivinpaperi alla (kaalinlehti on huomattavasti järkevämpi), niin kaikki fermentoidut jutut on syöntivalmiina ja täysin ilman homeita kun veden pinta on yltänyt purkin yläreunaan asti.

Kesäkurpitsa on kiinnostava fermentoitava. Kuten kurkkukin. Ne kannattaa kerätä aika pienenä ja fermentoida kokonaisena ja pitää suolaprosentti vähintään kahdessa, niin ne säilyttävät kovuutensa hyvin.