Kategoriat
Fermentointi

Kombuchasta

Kombucha on erittäin monimuotoinen juoma. Se voi olla todella kupliva tai matalakuplainen, makea tai hapan, ja makuvariaatiot voi olla mitä tahansa mangosta kahviin ja yrtteihin. Yleensä kombuchan tekemisessä valmistetaan ensi tee, johon SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) laitetaan kasvamaan. Teen käyttäminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Noma (ravintola Kööpenhaminassa) tekee kombuchoja myös ilman teetä, pohjana vain yrttejä, kahvia tai hedelmiä.

Noman kirjasta olen alunperin innostunut kombuchasta. Just variaatioiden määrä innosti aloittamaan kokeilut. Minun ei ole helppo lähteä juttuihin, joissa päämäärä on tiedossa ennen aloittamista. Kombuchan teko mahdollistaa tosi monenlaiset testit ja hyvät ja huonot lopputulokset. Olen jopa tehnyt kombuchasta viiniä. Haju eli tuoksu oli ihan ehtaa naturalviiniä (eli lähellä lasten vaippaa). Mutta tuoksu oli kuitenkin aika hento ja maku oli melko hyvä, kehityskelpoinen ja viini erittäin juotavaa. Jopa vähän muistutti Meinklangin pet-natia, josta olen kovasti pitänyt.

Suurin hidaste kombuchan tekemiselle aluksi on SCOBYn hankkiminen. Helppoa on jos joku frendi tekee kombuchaa, SCOBY kasvaa kokoa aina kun kombuchaa valmistetaan, siitä voi helposti jakaa kaikille tarvitseville. Mutta näin just SCOBYa Ruohonjuuressa myytävänä, myös netistä on helppo tilata, jopa kotioluen tekopaikat myy niitä nykyään.

Kirjoja kombuchasta on loputtomiin, mutta suosikkini on Noma ferments-kirja, siinä on siistejä ja yllättäviä reseptejä kombuchan tekemiseen ja sen käyttämiseen. Noman kirjassa on myös kuvalliset ohjeet kaikkiin resepteihin, ei tarvitse olla mikään mielettömän kokenut keittelijä, että osaa tehdä perässä.

Yksi parhaista kombuchoista on minusta sitruunaverbenakombucha. Voi olla, että sen parempaa ei ole. Sitruunaverbenaa voi käyttää kuivattuna reseptissä ihan hyvin, mutta jostain sitä pitää ensin saada. Parasta on tietysti kasvattaa se itse omassa puutarhassa tai jopa parvekkeella isossa ruukussa. Taimia saa luomulaatuisina Juholan Puutarhalta Mustiosta. Toinen todella hyvä yrttikombucha on nokkonen. Sitä kannattaa kerätä kun lehdet on vielä vaaleita, maku on silloin aika heleä ja kevyt. Vanhemmat lehdet on vähän tummia maultaan. Testasin viikko sitten (kaupan) kuivatuista nokkosenlehdistä ja maku oli todella hyvä.

Kevät on yrttikombuchojen kokeiluaikaa, kun kaikki villiyrtit on parhaimmillaan. Kannattaa varustautua hyvin, koska kevät on niin lyhyt vuodenaika. Lasipurkit, kombuhaopit, scobyt, luomusokeri, kankaat, narut, merkkaustussit, kaikki valmiina. Sitten kun se vihdoin on se päivä että nokkosia on vaikka Viikissä vaaleanvihreinä joka puolella, niin kaikki on valmiina. Mä olen viime vuosina ollut keväisin niin kiireinen puutarhan kanssa, että en ole ehtinyt juurikaan kokeilemaan kevätyrttejä, mutta tänä vuonna olen miettinyt että keväästä tulee vähän väljempi ja kombuchakokeiluille jää enemmän aikaa. Tähän palataan kun päivät on pidempiä.

Jos kombuchataidoissa on vielä hiomisen varaa, perjantaina 6.3. ja sunnuntaina 8.3. on vielä muutama paikka vapaana kurssilla. Liput tästä.